Sven Månsson

Kvarnägar sonen Sven köper nr.7 Höör socken av sin bror Pehr och gården har blivit tillagd med Bosjökloster nr.7 . Det är härmed en 1/4 mtl. (stall Simon).   Detta sker i samband med att han gifter sig med Bengta Hansdotter 1836, hon kommer från Fulltofta och är född 1809. Tre döttrar, Malena 1837, Elna 1839 och Ingrid 1840, så får de en son 1838 som heter Måns. Det är vad som är skrivet i kyrkoboken fram till år 1841. I nästa kyrkobok har barnaskaran ökat med Johannes 11/3 1842, Maria 1843, Helena 1847 och Peter 1850 som dör 4 månader efter sin födsel.

Samlad bild Betty Simonsson, Erik Simonsson, Anders Simonsson
Betty och Anders Simonsson kom till Sätofta 7, Höör socken, 1911. På senare år kallat Stall Simon efter deras efternamn Simonsson. Betty har lämnat efter sig en större samling tidningsklipp och klippböcker.

Detta gårdsköp blir en direkt koppling till min egen koppling till gården. Det är våra grannar Leif och Birgitta Olsson som gör att jag varit på detta lantbruk som potatisplockare och att höstat hö bland annat, det kan nämnas att vi också har fångat och ätit kräftor som tagits upp i Höörsån. Vid sådana tillställningar kunde det vara bra att ha en öl att förfriska sig med och sådana fanns på stället också.  Det gäller inte Leifs morbror Erik Simonsson,  jag tror inte han visste vad en öl var för något, men en flitig kyrkobesökare var han och det med sina två andra systrar Edit och Astrid.

Så tillbaka till kvarnägar sonen Sven. Han köper stället av brodern Pehr Månsson efter att varit åbo under ett antal år.

I köpebrev från 1835 står det skrivet att Pehr Månsson köper en åttondels mantal insocknes frälsehemman Nr.7 Sätofta av Herr överste Kammarjunkaren och Riddaren greve Claes Lewenhaupt och fru Wilhelmina Beckfris.

Sven dör 1862 och blev bara 56 år, äldste sonen Måns Svensson tar över och driver  gården, han dör 14/2-1913. Dessförinnan har han överlåtit gården på sonen Sven Svensson och hans hustru östgötskan Elin Zakrisson från Mjölby. Det blir de som säljer till Anders och Betty Simonsson. I och med det tar mjölnarsläktets släktgård slut, dock kommer gården åter i mjölnarsläktets ägor 2015, mer om det i fortsättningen av släkthistorien.

Arrow LeftFörra Kapitlet            Nästa KapitelArrow Right